Stuurgroep Jeugd

Projectgegevens

Programma
Jeugd

Portefeuillehouder
Mireille van Bree

Leden stuurgroep
Anne Annegarn
Anne van Staalen
Florette Nagtegaal
Joost Aalberse
Mireille van Bree
Susanne van Laatum

Contact
Anne Annegarn
a.annegarn@elaa.nl 
Mireille van Bree
mvbree@gazo.nl   

Status
lopend

Looptijd
2022

Stuurgroep Jeugd

De AHa Stuurgroep Jeugd profileert de huisarts als belangrijke speler en onderdeel van een team rondom gezinnen waarbij huisartsen zich bewust zijn van het belang van een 'goede' verwijzing en nemen daar verantwoordelijkheid voor. De AHa Stuurgroep Jeugd richt zich in 2023 op:

  • De Juiste Zorg op de Juiste Plaats
  • Scholing over veiligheid en samenwerking met Veilig Thuis
  • Preventie
  • In beeld brengen van het huisartsenperspectief bij stakeholders en inkopers

Jaarplan 2023


Verwijzingen naar jeugdhulp aanbieders vanuit de huisartsenpraktijk

Een van de speerpunten van de stuurgroep jeugd is het maken van een ‘goede verwijzing’ door huisartsen. Dat houdt in dat bij verwijzen zo veel mogelijk in één keer ‘raak’ geschoten wordt, dus verwijzen naar de juiste aanbieder: zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig.

Om huisartsen te ondersteunen bij verwijzen van kinderen of gezinnen naar jeugdhulpaanbieders maakten we deze beslisboom.


Ook zetten we in op het betrekken van de professionals uit de Ouder- en Kindteams bij het verwijzen. Soms kan het Ouder- en Kindteam zelf veel doen en anders kunnen ze helpen kiezen naar welke specialistische jeugdhulp aanbieder het beste verwezen kan worden. Zij kennen het aanbod en weten waar de wachtlijsten het kortst zijn.

Door meer gericht te verwijzen en ook de Ouder- en Kindteams optimaal te benutten kunnen huisartsen medeverantwoordelijkheid nemen voor de overvolle wachtlijsten in de specialistische jeugdhulp. Daarom agenderen we ook dit jaar bij zoveel mogelijk wijkgroepen een bijeenkomst met het Ouder- en Kindteam waarbij (opnieuw) kennis gemaakt wordt met de contactpersonen en wat zij voor het handelingsarsenaal van de huisarts kunnen betekenen.

Ook hebben we een verwijsformulier ontwikkeld dat tevens werkt als geheugensteun voor wat relevante informatie is voor de aanbieder waarnaar wordt verwezen. Met zoveel mogelijk relevante informatie kan een aanbieder snel kijken welke hulp op welke termijn nodig en gewenst is.

We hopen als stuurgroep de zorg voor de jeugd in Amsterdam te verbeteren. We begrijpen dat de huidige situatie nog verre van ideaal is en merken dat jullie signalen echt helpend zijn in de verdere ontwikkeling en samenwerking met de stakeholders. 

Heb je vragen over bovenstaande of heb je signalen over schrijnende situaties? Neem contact op met Mireille van Bree of Anne Annegarn.


Downloads