
Beter Oud in Amsterdam
De grote toename van het aantal ouderen de komende jaren vraagt om een vooruitziende aanpak van de huisartsenzorg. De Amsterdamse Huisartsen alliantie heeft de ambitie de (integrale) zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Om dit te bereiken zet de alliantie in op 'Beter Oud in Amsterdam', met een stapsgewijze aanpak en inzet van de POH-Ouderen in vrijwel alle huisartsenpraktijken in Amsterdam per 2021.

De GLI in Amsterdam
De GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) richt zich op het verwerven en behouden van een gezonde leefstijl. De interventie omvat advies over- en begeleiding bij het verwerven van gezonde voedings- en eetgewoontes, een gezond beweegpatroon en hoe om te gaan met factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden (bijvoorbeeld stress en slaapgebrek). De duur van het programma is 24 maanden, verdeeld in een begeleidingsfase en een onderhoudsfase.

Loket Praktijkhuisvesting
Steeds meer Amsterdamse huisartsen ervaren huisvestingsproblemen. Niet alleen startende huisartsen hebben moeite om geschikte praktijkruimte te vinden, ook huisartsen die willen uitbreiden of verhuizen lopen hier tegenaan. De vastgoedmarkt en ook gemeentelijke processen rond bouwprojecten en bestemmingen zijn ingewikkeld.

OPEN
OPEN is het eerste grootstedelijke project van de AHa en heeft als doel om huisartsen te helpen bij het veilig online delen van medische gegevens met hun patiënt. OPEN is door het ministerie van VWS aangemerkt als één van de ViPP-programma’s (Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional). In september 2019 hebben (bijna alle) huisartsen zich aangemeld voor de coalitie en deelname aan het project OPEN.

Stuurgroep GGZ
De druk op de huisarts en de GGZ-instellingen in Amsterdam is groot. Als huisartsen hun patiënten verwijzen naar de GGZ lopen ze aan tegen lange wachtlijsten en onduidelijkheid waar ze met welke patiënt terecht kunnen. Als advies- en stuurgroep GGZ brengen we de urgente punten vanuit de huisartsen onder de aandacht. We zetten in op meer generalistische intakes bij de grote instellingen zodat er minder patiënten buiten de boot vallen.

Stuurgroep IWS
De stuurgroep Integrale Wijkgerichte Samenwerking (IWS) heeft als doel de persoonsgerichte zorg en samenwerking binnen de eerstelijnszorg en tussen het medisch en sociaal domein, waaronder de nieuwe buurtteams, zo goed mogelijk te faciliteren. Bij de stuurgroep staat standaard op de agenda: Samenwerking met de buurtteams; Welzijn Op Recept; Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI); Krachtige Basiszorg.

Stuurgroep Jeugd
De Stuurgroep Jeugd profileert de huisarts als belangrijke speler en onderdeel van een team rondom gezinnen waarbij huisartsen zich bewust zijn van het belang van een 'goede' verwijzing en nemen daar verantwoordelijkheid voor. De Stuurgroep Jeugd richt zich in 2022 op: De juiste zorg op de juiste plaats; Scholing over privacy en veiligheid; In beeld brengen van het huisartsenperspectief bij stakeholders en inkopers.

Zorgprogramma Atriumfibrilleren
Het programma heeft als doel om atriumfibrilleren vroegtijdig op te sporen, AF-klachten te verminderen en complicaties zoals een CVA te voorkomen. Het zorgprogramma AF richt zich op alle bestaande en nieuwe patiënten met de diagnose stabiel AF in de eerste lijn en alle terugverwezen patiënten vanuit de tweede lijn met AF. Daarnaast ook voor patiënten met AF die behandeld worden in de tweede lijn en die voor gedeelde zorg in aanmerking komen.