Toegankelijkheidsinstrumenten

Atriumfibrilleren

Atriumfibrilleren vroegtijdig op sporen, klachten verminderen en complicaties zoals een CVA voorkomen

Waarom dit zorgprogramma?

De prevalentie van atriumfibrilleren stijgt met de leeftijd van 5,5% van de 55-plussers tot 17,8% van de 85-plussers (Heeringa et al., 2006). Met oog op de vergrijzing zal dit aantal de komende jaren sterk stijgen. Om hierop te anticiperen is in opdracht van de Amsterdamse Huisartsen alliantie, en met goedkeuring van het Transmuraal Platform Amsterdam (TPA), in 2021 het zorgprogramma integrale chronische zorg bij atriumfibrilleren (AF) regio Amsterdam ontwikkeld. Bij de ontwikkeling zijn zowel de NHG standaard AF en de stedelijke afspraken van het TPA (CVRM/HVZ) als basis genomen.

Wat is het zorgprogramma?

Het zorgprogramma AF heeft als doel om atriumfibrilleren vroegtijdig op te sporen, AF-klachten te verminderen en complicaties zoals een CVA te voorkomen.

Er zijn afspraken met de tweede lijn gemaakt over verwijzen en terugverwijzen, gebruik van teleconsultatie via Huisarts+Punt en de inzet van de Kardia Mobile in de fase van diagnose als behandeling. Met Zilveren Kruis is er een AF plusmodule afgesproken.

Starten met het zorgprogramma AF

Het zorgprogramma AF richt zich op alle bestaande en nieuwe patiënten met de diagnose stabiel AF in de eerste lijn en alle terugverwezen patiënten vanuit de tweede lijn met AF. Daarnaast ook voor patiënten met AF die behandeld worden in de tweede lijn en die voor gedeelde zorg in aanmerking komen.

Starten met het zorgprogramma AF als huisartsenpraktijk kan elk kwartaal. Het gehele zorgprogramma AF staat hier.

Starten als huisartsenpraktijk met zorgprogramma Atriumfibrilleren

Welke voorwaarden gelden er om te starten met het leveren van AF zorg?

Voorwaarden
Om de zorg voor patiënten met atriumfibrilleren volgens het zorgprogramma AF in de huisartsenpraktijk te kunnen verzorgen, dient het volgende in de praktijk aanwezig te zijn:

  • De gecontracteerde zorgprogramma’s (DM type 2 en CVRM) zijn op orde.
  • Er is voldoende POH inzet (POH-S en evt inzet POH-O).
  • Er wordt gewerkt met ZorgDomein, voor teleconsultatie ‘Diagnose AF’ (huisarts+punt, TCCN) en diagnostiek echo cor in de eerste lijn.
  • De huisartsenpraktijk beschikt over een Kardia (1-afleidings ECG) voor POH en huisarts (naast eventueel reeds aanwezige ECG).
  • Het protocol AHa AF is ingelezen in het HIS.
  • De huisarts en POH volgen de verplichte scholing.
  • De zorggroep heeft een contract met Zilveren Kruis voor uitbreiding van AF zorg.

Voorbereiding 
Minimaal drie maanden voor start AF zorg.

  1. De praktijk maakt kenbaar bij de zorggroep in welk kwartaal van het jaar de praktijk wil starten met het zorgprogramma AF.In de tijd die volgt wordt samen met de zorggroep geregeld dat:
  2. De praktijk beschikt over een Kardia Mobile.
  3. De praktijk is aangesloten op Huisarts+Punt.
  4. De praktijk heeft toegang tot het AHa AF protocol in het HIS.Twee maanden of eerder voor start AF zorg
  5. De huisarts en POH volgen de verplichte voorbereidende scholing AF.
  6. De huisarts includeert patiënten in het zorgprogramma AF dmv een dossieronderzoek (in- en exclusiecriteria te hier te vinden) Als alle bovenstaande stappen gezet zijn:
  7. De huisarts ondertekent de overeenkomst voor deelname en stuurt deze terug naar de zorggroep.

Vind hier een aantal tips die opgesteld zijn naar aanleiding van vragen die leefden bij huisartsen en POH’s tijdens het opstarten met en invulling geven aan het zorgprogramma Atriumfibrilleren (AF) in de praktijk.

Neem bij vragen contact op met uw zorggroep.

Samenwerkingspartners
Transmuraal Platform Amsterdam (TPA)
Zilveren Kruis
Download zorgprogramma Atriumfibrilleren

Handleiding plusmodule AF

De handleiding Plusmodule AF beschrijft de stappen welke nodig zijn om te starten met het leveren van zorg AF in de praktijk. De handleiding is hier te lezen.

 

Registratieset 
De registratieset bevindt zich in het HIS.
Stedelijk en met de zorgverzekeraar is afgesproken dat er monitoring plaatsvindt op de volgende registraties:
- aantal contacten per jaar bij iedere patiënt
- hoofdbehandelaar AF (passende zorg/verschuiving)
- hartfrequentie (gebruik Kardia, kwaliteit van zorg)
- polsfrequentie (indien sinusritme bij paroxismaal AF, kwaliteit van zorg)
- nierfunctie (medicatiebewaking, kwaliteit van zorg)

 

Gebruik Kardia Mobile 
Hoe de Kardia app te installeren op mobiel.

 

Verwijsafspraken AF
Voor consultatie of verwijzing naar de tweede lijn worden de stedelijke transmurale afspraken voor AF gebruikt. De afspraken zijn hier te vinden.

 

Voorbeeldbrieven (Word documenten)
- Patiëntenbrief uit de eerste lijn
- Patiëntenbrief uit de tweede lijn
- Patiëntenbrief voor gedeelde zorg
- Brief aan cardiologen i.v.m. terugverwijzen en gedeelde zorg

Scholing

Om goed voorbereid van start te gaan met het zorgprogramma, is het belangrijk om basiskennis en -vaardigheden te hebben. Daarom wordt een scholing aangeboden voor huisartsen en praktijkondersteuners. Het volgen van de scholing is verplicht.

In de scholing is aandacht voor:
Deel 1 – Atriumfibrilleren – ontstaan, diagnose en behandeling
Deel 2 – Gebruik van de Kardia Mobile – wanneer en hoe in te zetten (breng uw Kardia Mobile mee)
Deel 3 – Zorgprogramma Atriumfibrilleren – stap voor stap

De scholing wordt gedurende het jaar meerdere malen aangeboden. Op de website van Elaa staan de exacte momenten. Minimaal één huisarts en POH van een praktijk schrijven zich in voor de scholing.

Downloads

Samenwerking

Als de situatie er om vraagt kan de huisarts of praktijkondersteuner zorgverleners en instanties buiten de huisartsenpraktijk inschakelen voor advies, aanvullende onderzoeken of gespecialiseerde behandelingen. De digitale consultatie verloopt via Huisarts+Punt (teleconsult cardiologie atriumfibrilleren (AF)).

Cardiologen geven behandeladvies of beoordelen de registratie (Kardia Mobile of ECG) via digitale consultatie van Huisarts+Punt. Afgesproken in het zorgprogramma is dat de cardioloog de digitale consultatievraag binnen 24 uur beantwoordt. Als een vraag niet zolang kan wachten op een reactie, neem dan telefonisch contact op met de cardioloog.

Betrokken ketenpartners zijn:
- Amsterdam UMC (VUMC + AMC)
- BovenIJ ziekenhuis
- Cardiologie Centrum (CCN)
- OLVG
- St Cardiologie Amsterdam

Samenwerking met patiënten
Om te leren van de ervaringen van patiënten met atriumfibrilleren is er een flyer ontwikkeld waarin patiënten de mogelijkheid krijgen hun ervaringen te delen door het invullen van een korte vragenlijst of deel kunnen nemen aan de focusgroep op 10 oktober 2023 in de Thomaskerk te Amsterdam.

Declaratie

Startvergoeding ‘de basis op orde’ bij deelname aan ZonMw project

Voor het uitvoeren van het dossieronderzoek en het aanleveren van nulmeting (T0.0 en T0.1) kan een praktijk een startvergoeding ontvangen vanuit het ZonMw project.
Het ZonMw project (2023/2024) loopt parallel aan het implementatietraject van het zorgprogramma Atriumfibrilleren dat stedelijk is afgesproken. Het project richt zich op ervaringen van patiënten en professionals met het zorgprogramma en wordt gekeken of het zorgprogramma verder geoptimaliseerd kan worden.

Deelname is vrijwillig. Deelname houdt in dat u als praktijk bereid bent uw ervaringen te delen, uw patiënten ook vraagt dat te doen en dat u elk kwartaal anoniem data deelt die inzicht geeft hoeveel patiënten met atriumfibrilleren u in zorg heeft (kan ook via zorggroep bij gebruik van VIP live).

Als u als praktijk meedoet dan kunt u uw data van de nulmeting (dossieronderzoek) toesturen naar afzorg@amsterdamsehuisartsen.nl door middel van het invullen van Deelnameformulier plusmodule Atriumfibrilleren. Voor uw deelname aan het monitoring en evaluatie onderzoek naar de geleverde zorg, de samenwerking tussen de eerstelijn en tweedelijn als ook het gebruik van Huisarts+punt en de Kardia ontvangt u een tegemoetkoming van €240.

Vergoeding inzet Kardia Mobile
In het diagnostisch proces kan de huisartsenpraktijk bij inzet van de Kardia Mobile de prestatie ECG Diagnostiek declareren als:

  • De Kardia gebruikt wordt voor het opsporen van een mogelijke ritmestoornis zoals Atriumfibrilleren
  • De registratie afwijkend is en (middels teleconsultatie) tevens is beoordeeld door een cardioloog. In de regio is namelijk afgesproken om bij een afwijkende registratie tevens beoordeling/advies te vragen aan de cardioloog via teleconsultatie.
  • De afwijkende registratie in het dossier opgeslagen is.

Géén vergoeding inzet Kardia Mobile

  • Indien géén afwijkende registratie wordt gevonden bij de inzet van de Kardia Mobile.
  • Indien de Kardia Mobile ingezet wordt bij geïncludeerde patiënten in het AF-Zorgprogramma. Inzet van de Kardia Mobile bij consulten/controles is namelijk een vast geïntegreerd onderdeel binnen het AF-Zorgprogramma.

Huisarts+punt

Welke patiënten komen in aanmerking voor Huisarts+punt? 
Er zijn patiëntprofielen ontwikkeld die weergeven voor welke casuïstiek je patiënten naar Huisarts+punt (H+P) kunt verwijzen. Je vindt deze profielen bij het betreffende specialisme in ZorgDomein (ZD).

Hoe verwijs ik naar Huisarts+punt?
Verwijzen naar H+P gaat via ZorgDomein. Hieronder lees je stapsgewijs waar je H+P kunt vinden.

Ga naar de verwijsinstructie

Vragen?

Heeft u een vraag over het zorgprogramma Atriumfibrilleren?

Stuur een e-mail naar: afzorg@amsterdamsehuisartsen.nl

Downloads

Nieuws

Agenda

chevron-right