Toegankelijkheidsinstrumenten

Jeugd en gezin

'Gelijke kansen voor Amsterdamse kinderen om gezond op te groeien'

Waarom dit thema?

Alle kinderen in Amsterdam moeten dezelfde kansen krijgen om gezond op te groeien. De AHa stuurgroep Jeugd en Gezin zet zich hiervoor in. Huisartsen spelen een belangrijke rol in het team rond gezinnen en zorgen voor goede doorverwijzingen. De Amsterdamse Huisartsenalliantie wil via de AHa stuurgroep Jeugd en Gezin:

Beter verwijzen
De Ouder en Kindteams optimaal benutten
Preventie

Acties in de stad

Nauw samenwerken met de Ouder- en Kindteams

Omdat er minder aanbieders van specialistische jeugdhulp zijn, is het belangrijk dat huisartsen samenwerken met de Ouder- en Kindteams (OKT). Deze teams weten goed welke hulp nodig is, kennen het sociale domein en kunnen vaak zelf begeleiding bieden.

 

Kindproblematiek versus ouderproblematiek

Veel problemen bij kinderen komen door problemen van de ouders, zoals stress door geldzorgen, scheiding of geestelijke gezondheidsproblemen. De stuurgroep geeft handvatten aan huisartsen voor gespreksvoering met ouders en kinderen en werkt samen met scholen. We delen ook informatie over doorverwijzingen naar geestelijke gezondheidszorg, buurtteams en andere sociale diensten.

 

Preventie

  • Nu Niet Zwanger (NNZ): Huisartsen in wijken met veel problemen rond verslaving, psychiatrie en armoede worden getraind om gesprekken over anticonceptie te voeren en mogen gratis anticonceptie voorschrijven. Klik hier voor meer informatie over Nu Niet Zwanger.
  • Gratis jeugdtandzorg: Dit wordt gepromoot via scholen en huisartsenpraktijken.
  • Kinderobesitas: We verminderen doorverwijzingen naar de tweede lijn en stimuleren de rol van de Centrale Zorg Verlener van het OKT in de zorg voor kinderen met obesitas.

Verwijsroute jeugd per 1 mei 2025

Huisartsen vragen via ZorgDomein advies aan bij het Gebiedsknooppunt Jeugdhulp Amsterdam-Duo. Op basis van dit advies verwijzen zij via ZorgDomein naar een geschikte jeugdhulpaanbieder. Nu belandt een kind vaak onnodig in de hoogspecialistische zorg, terwijl lichtere hulp beter past en sneller beschikbaar is. Door aanvragen centraal te beoordelen, sturen we gerichter en efficiënter op de juiste hulp.

 

Meld je aan voor een wekelijks online vragenuur in mei over het nieuwe verwijsproces jeugd.

 

Data en tijden online vragenuur

 

 

Huisartsen kunnen altijd:

Gebiedsgericht Samenwerken Jeugdhulp in Amsterdam

Het doel van Gebiedsgericht Samenwerken Jeugdhulp in Amsterdam is om jeugdhulp sneller, efficiënter en beter toegankelijk te maken voor gezinnen. Door de samenwerking op wijk(gebied)niveau te organiseren en de ondersteuning dicht bij de gezinnen te brengen, kan er sneller worden ingegrepen bij problemen en kunnen deze in een vroeg stadium worden opgelost. Als professionals gezamenlijk de behoeften van gezinnen identificeren, werken ze niet meer na elkaar maar met elkaar. Dat vraagt een andere manier van samenwerken en meer dan dat, een andere manier van kijken.

Samenwerkingspartners

De AHa stuurgroep Jeugd en Gezin werkt samen met verschillende partners om problemen rond jeugd en gezin op te lossen. We werken samen met:

  • Jeugdhulpverlening
  • Verloskundigen
  • GGD
  • Buurtteams
  • Beleidsmakers (gemeente)
  • Cliëntenorganisaties
  • Zorgverzekeraars
  • Onderwijs
  • GGZ

We zijn ook onderdeel van de Amsterdam Vitaal en Gezond coalitie jeugd en gezin, Gezonde en Kansrijke Start, en Kinderobesitas.

Anne Annegarn
(Ondersteuner)
Stuur een e-mail

Nieuws

Agenda

chevron-right