Toegankelijkheidsinstrumenten

Huisvesting: Team H020

Hét team voor huisvestingsvragen van huisartsen in Amsterdam

Waarom dit thema?

Veel Amsterdamse huisartsen ervaren huisvestingsproblemen. Niet alleen startende huisartsen hebben moeite om geschikte praktijkruimte te vinden, ook huisartspraktijken die willen uitbreiden of verhuizen lopen hier tegenaan. De vastgoedmarkt en ook gemeentelijke processen rond bouwprojecten en bestemmingen zijn ingewikkeld. Een leegstaand pand, een nieuwbouwwijk, een nieuwe eigenaar die de huur opzegt, hoognodige uitbreiding, je praktijk overdoen bij pensionering; het zijn de vragen waar huisartsen mee te maken krijgen.

 

Om huisartspraktijken te ondersteunen is het Praktijkhuisvestingsteam huisartsenzorg (Team H020) opgericht. Dit is een samenwerkingsverband van de LHV, AHa, Gemeente Amsterdam, Zilveren Kruis en Elaa.

 

Wanneer een huisarts een vraag heeft of tegen een probleem aanloopt met betrekking tot de praktijkhuisvesting, kan hij of zij de toolbox raadplegen. Mocht de vraag daarmee niet beantwoord zijn of blijft het probleem bestaan, dan kan contact worden opgenomen met Team H020.

Team H020

Team H020 buigt zich over vragen rondom passende huisvesting voor huisartsenzorg. Ingebrachte casuïstiek zetten wij in om patronen in praktijkhuisvestingsvraagstukken te vinden en te analyseren. In een maandelijks huisvestingsoverleg worden de casussen besproken en wordt de juiste route bepaald, waarna de coördinator het advies terugkoppelt aan de aanvrager.

 

Naast casuïstiekbespreking biedt het team een online toolbox met informatie over zoeken naar nieuwe praktijkhuisvesting, verbouwen en gemeentelijke procedures.

 

De partijen die gezamenlijk het Team H020 vormen zijn:

Gemeente Amsterdam

  • Myrthe Maijer, Beleidsadviseur Wonen en Zorg
  • Anna van Velzen, Regisseur huisvesting zorg- en jeugdvoorzieningen
  • Nick van Loon, Ruimtemakelaar Stadsloods & Liaison Vrije Ruimte

Zilveren Kruis

  • François Teering, Zorginkoper Noordwest Nederland
  • Anouk van der Weele, Zorginkoper

Amsterdamse Huisartsenalliantie

Stuurgroep Toegankelijkheid en Continuïteit Huisartsenzorg 

  • Frank Moust, Senior projectleider ROHA
  • Karel Steur, Huisarts en LHV Ambassadeur afd. Amsterdam/Almere
  • Annemieke van Dijk, Senior beleidsmedewerker LHV afd. Amsterdam/Almere
  • Nienke Brinkman, Projectmedewerker Elaa

Werkwijze

Team H020 behandelt ingebrachte casuïstiek en ontwikkelt adequaat beleid. Heb jij als huisarts een vraag over praktijkhuisvesting? Raadpleeg dan eerst de toolbox om te zien of jouw vraag daar wordt beantwoord. Is dat niet het geval, dan kan je een casus inbrengen door het casusformulier in te vullen en te versturen naar het volgende e-mailadres: a.vanDijk@lhv.nl (Annemieke van Dijk - LHV).

 

Download casusformulier

 

De ingebrachte casus wordt vervolgens besproken tijdens het casusoverleg van Team H020. Indien nodig wordt de casusinbrenger uitgenodigd om toelichting te geven tijdens het overleg. Het team overlegt maandelijks en biedt het voordeel dat diverse partijen met verschillende expertise aanwezig zijn. Zo kan het team vanuit meerdere invalshoeken naar de vraag of het probleem kijken. Hoewel het team naar een oplossing streeft, kan dit niet altijd worden gegarandeerd.

 

Korte vragen (zonder casusformulier)

Voor korte vragen kan je direct per e-mail contact opnemen met Annemieke van Dijk via A.vanDijk@lhv.nl of Nienke Brinkman via n.brinkman@elaa.nl.

Toolbox

Wegwijzer: waar zoek ik een beschikbare locatie?

 

Er zijn diverse platforms en organisaties die ondersteuning bieden bij het vinden van een geschikte praktijklocatie. Ook gemeentelijke initiatieven en samenwerkingsverbanden bieden mogelijkheden om beschikbare ruimtes te vinden. Wij hebben deze via een wegwijzer bij elkaar verzameld.

 

Ga naar de wegwijzer

 

 

Stappenplan geschikte praktijkruimte

 

Ben jij op zoek naar praktijkruimte? Of je nu wilt huren, kopen of uitbreiden er komt direct heel veel op je af. Het LHV stappenplan helpt huisartsen om tijdig de juiste stappen te zetten naar praktijkruimte. Door de stappen te volgen krijg je inzicht in je eigen wensen, wie wanneer wat voor je kan betekenen en welke hulpmiddelen je kunt gebruiken.

 

Bekijk het stappenplan

 

 

Handreiking Huisvesting huisartsen en gezondheidscentra

 

De handreiking is bedoeld om huisartsen te ondersteunen bij de zoektocht naar geschikte huisvesting. In de handreiking staan de rollen van de huisarts, de regionale huisartsenorganisatie, de gemeente en de verzekeraar beschreven. Ook staat er per organisatie hoe deze kan bijdragen aan huisvesting voor huisartsen en hoe je elkaar kunt versterken.

 

Download de handreiking

 

 

Bestemmingsplannen

 

Het bestemmingsplan is een juridisch bindend document voor zowel de overheid als burgers en bedrijven. In een bestemmingsplan wordt de functie van een locatie bepaald en hoe de grond en de bouwwerken daarop gebruikt moeten worden.

Wil je weten welke regels en beleid gelden op een locatie en toekomstige ontwikkelingen bekijken? Via de onderstaande website kan je gemakkelijk de documenten bekijken die op een betreffende locatie van toepassing zijn.

 

Omgevingsloket - Regels op de kaart

 

Zoeken werkt als volgt:

  1. Vul het adres in.
  2. Kies: Toon documenten op gekozen locatie
  3. Selecteer het laatst vastgestelde bestemmingsplan.

(Binnen de gemengde bestemmingen is ruimte voor het vestigen van een huisartsenpraktijk. Heb je hier vragen over, dan kun je contact opnemen met de gebiedsmakelaar van de betreffende buurt Gebiedsmakelaars - Gemeente Amsterdam of met Stadsloods)

De Stadsloods is goed op de hoogte van ontwikkelingen in het vastgoed. Ook kunnen zij je informeren over gemeentelijk beleid, regelgeving en ambities. (Nick van Loon 06 – 382 991 36).

 

 

Verbouwen

 

Wil je verbouwen om aan jouw huisvestingsbehoefte te voldoen, dan gaat daar een gedegen voorbereiding aan vooraf. In hoofdstuk 1 van het LHV Stappenplan ‘Op zoek naar nieuwe praktijkhuisvesting’ wordt aandacht besteed aan het vaststellen van uw ruimtebehoefte.

Bij het plannen van een verbouw is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.

a) Wat wil ik verbouwen? Wie maakt het ontwerp? Welke financiële mogelijkheden heb ik en is mijn investering rendabel?

b) Past mijn verbouwing binnen het bestemmingsplan*? Heb ik een vergunning nodig**?

c) Wie gaat mijn verbouwing uitvoeren?

Bestemmingsplan controleren.

** Omgevingsvergunning aanvragen
In het nieuwe Omgevingsloket kan je zien of er een vergunning of melding nodig is voor jouw (bouw)project. Dit hangt onder meer af van de plek van jouw project en jouw antwoorden op de gestelde vragen via de vergunningscheck. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een vergunningplicht, meldingsplicht of informatieplicht. Het kan ook zijn dat je geen vergunning hoeft aan te vragen. Of dat er een verbod geldt, waardoor je niet met jouw (bouw)project mag beginnen. Bron: Wanneer moet ik een Omgevingsvergunning aanvragen? | Rijksoverheid.nl

Als er na het lezen van deze informatie nog vragen blijven liggen; neem dan contact op met de gebiedsmakelaar of stuur een mail naar Stadsloods@amsterdam.nl tav Nick van Loon voor advies of bel hem op 06 – 382 991 36.

 

 

Parkeren

Downloads

Nieuws

Agenda

chevron-right