Toegankelijkheidsinstrumenten

gesprek (rechten foto jeugdbeschrming)

Samen met Jeugdbescherming werken aan veiligheid in gezinnen

13-05-2025

Gezinsmanagers van Jeugdbescherming Regio Amsterdam komen in gezinnen als er grote zorgen zijn over de veiligheid van de kinderen. Vaak via een melding bij Veilig Thuis, de politie of het wijkteam. Na een aanmelding gaat de gezinsmanager binnen vijf werkdagen op bezoek bij het gezin. Hij/zij bespreekt met de ouders en kinderen hoe het met ze gaat, hoe de onveilige gebeurtenissen zijn ontstaan en welke hulp nodig is om de onveiligheid te stoppen. Gezamenlijk wordt een plan gemaakt. 

In gesprek met de huisarts

Jeugdbescherming wil samen met ouders en kinderen de veiligheid weer terug in huis brengen. Om het plaatje compleet te maken gaat de gezinsmanager graag in gesprek met de huisarts. Wellicht heeft hij of zij al signalen gekregen of klachten gezien. Zijn er bijvoorbeeld zorgen over de gezondheid van een van de kinderen. Is er sprake van verslaving, stress of psychische problemen bij een van de ouders. Of zijn er financiële zorgen.

Gezinsmanager Anna: In samenspraak met de huisarts en de systeemtherapeut onderzochten we de GGZ problematiek van de moeder. Daarmee was een eerste stap gezet naar een veiligere toekomst voor haar en de kinderen’

Patronen doorbreken

Om de onderliggende oorzaken van onveiligheid te kunnen aanpakken is alle informatie van belang. Naast de huisarts worden ook school en de wijkagent benaderd. Uiteraard worden ouders en kinderen vooraf op de hoogte gebracht. Is het plaatje compleet dan kan samen met hen gekeken worden met welke hulp zij het beste gebaat zijn. Zodat ze straks met de juiste hulpverlening weer zelf verder kunnen. 

Grote zorgen over veiligheid in gezin? Jeugdbescherming gaat graag in gesprek.

Contact: info@jeugdbescherming.nl of 020 487 82 22. Geef aan in welke wijk/regio je werkt en we brengen je in contact met een teammanager of gezinsmanager.