Toegankelijkheidsinstrumenten

evaluatierapport gli afb 2025 06 10 152115

Evaluatierapport ‘de groei van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) in Amsterdam’

10-06-2025

Sinds 2019 wordt de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) in Amsterdam ingezet om mensen met overgewicht te ondersteunen bij het verbeteren van hun leefstijl. Het programma groeit: steeds meer Amsterdammers starten en voltooien het traject.

Het aantal deelnemers is in slechts drie jaar tijd bijna verdrievoudigd: van 885 deelnemers in 2021 naar 2465 in 2024. Ook het aantal mensen dat het volledige programma afrondt, blijft groeien. In 2024 waren dat er al 529.

In het recent verschenen evaluatierapport lees je meer over deelname, effectiviteit en aandachtspunten voor verwijzers en aanbieders. Interessant voor iedereen die werkt met leefstijl en preventie in de stad.

Uitdagingen en kansen
De groei brengt uiteraard ook nieuwe inzichten en uitdagingen met zich mee. Niet iedere deelnemer bereikt het gewenste resultaat, en bij mensen met complexe problematiek is soms extra begeleiding nodig om blijvende verandering te realiseren. Het rapport bevat aanbevelingen op meerdere fronten, van betere samenwerking tussen professionals tot het verfijnen van het programma voor meer maatwerk.

Samen zorgen we ervoor dat de GLI in Amsterdam blijft groeien, en met die groei maken we écht verschil in het leven van veel Amsterdammers.

Wat kun jij doen als professional?

  • Blijf de GLI actief onder de aandacht brengen bij je patiënten.
  • Denk mee over vervolgtrajecten om terugval te voorkomen.
  • Deel ervaringen en knelpunten, zodat we samen blijven leren en verbeteren.

Hier kun je het volledige evaluatierapport lezen. Zie hierbij de resultaten overzichtelijk weergegeven in een factsheet.

Per 1 januari 2025 worden de Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI) in Amsterdam en omgeving door zorgverzekeraars ingekocht bij de Coöperatie Gezondheid Amsterdam. Huisartsen kunnen hun patiënten direct doorverwijzen naar de leefstijlcoaches van Gezondheid Amsterdam. De GLI-programma's worden volledig vergoed door de zorgverzekeraars, waardoor patiënten zich geen zorgen hoeven te maken over bijkomende kosten.

Meer weten over de GLI in Amsterdam? Ga naar de website van de coöperatie GLI in Amsterdam.