
Datagedreven werken met inzichten: start pilots per zorggroep
De Amsterdamse Huisartsenalliantie zet vol in op datagedreven werken om de zorg toekomstbestendig te maken. Door het slim inzetten van data willen de aangesloten zorggroepen beter inzicht krijgen in de zorgvraag, hun patiëntenpopulatie en de effectiviteit van hun zorgaanpak. Dit is niet alleen noodzakelijk vanwege de toenemende druk op de zorg, maar ook om te voldoen aan de Europese wetgeving rondom data-uitwisseling, zoals de European Health Data Space (EHDS). “We willen niet afwachten, maar zelf de regie nemen over hoe we data inzetten voor betere zorg,” zegt CIO Doike Zweers. Zij werkt hiervoor samen met Jonathan Bouman, huisarts en CMIO, en met de CMIO’s en CIO’s van de verschillende zorggroepen. De urgentie: Een dreigend zorginfarct Jonathan Bouman, huisarts en CMIO, vult aan: "Huisartsenpraktijken moeten veel registreren in hun HIS. Administratieve last, maar wat kun je ermee om de zorg te verbeteren? Data bieden ons de mogelijkheid om slimmer en efficiënter te werken. Maar dan moeten we het wel goed organiseren en de juiste inzichten verkrijgen, op praktijkniveau, zorggroepniveau en stedelijk niveau.” De weg naar datagedreven werken De uitvraag bij wijk- en zorggroepen leverde maar liefst 300 vragen op. “Denk aan vragen zoals: ‘Welke patiënten zie ik nooit in mijn praktijk, maar wel vaak op de huisartsenpost’?, zegt Bouman. “Of een vraag van meer stedelijke aard: ‘Welke zorgvragen spelen in welke wijken en stadsdelen en wat kunnen we van elkaar leren of wat zijn verwijspatronen in de stad?’ We willen inzicht in de hoeveelheid patiënten die nu ver buiten het gebied van de eigen huisarts wonen.” Een concrete aanpak: van onderzoek naar implementatie Doike Zweers: “Tegelijkertijd met de pilots richten we een governance-structuur in. Daarbij spelen vragen als: wie heeft toegang tot welke data, en hoe zorgen we ervoor dat het delen van data in lijn is met de wetgeving? Daarnaast onderzoeken we welke ondersteuningsvorm hier het beste bij past en hoe we het ondersteuningsapparaat kunnen inrichten. We willen een stadsbrede structuur creëren waarmee data-analyses zelfstandig uitgevoerd kunnen worden. Of waar je hulp kunt krijgen bij een bepaalde vraag die met behulp van data kan worden beantwoord. Huisartspraktijken moeten weten waar ze terechtkunnen met hun vragen. Daarbij wordt gekeken naar andere organisaties, zoals Sigra, die in de stad werken aan een datawarehouse voor de VVT-sector. “Door samen op te trekken, kunnen we sneller leren en de zorg verbeteren,” zegt Bouman. Leren van en met elkaar "Dit is geen project voor alleen de IT-specialisten. Dit gaat over hoe we als huisartsen de zorg efficiënter, effectiever en beter kunnen maken." De toekomst: Van pilots naar brede uitrol Bouman benadrukt het belang van samenwerking: “Dit is geen project voor alleen de IT-specialisten. Dit gaat over hoe we als huisartsen de zorg efficiënter, effectiever en beter kunnen maken.” Projectpagina Neem contact op
“We zien dat de zorg steeds zwaarder belast wordt,” zegt Doike Zweers. “Als we niets doen, lopen we vast. We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en proactief inspelen op de uitdagingen.”
Om grip te krijgen op de databehoeften binnen de alliantie, heeft de stuurgroep digitale zorg en data een uitgebreid onderzoek gedaan. “We zijn begonnen met een inventarisatie van de behoeften aan datagedreven inzichten. Op praktijk, wijk, zorggroep en alliantieniveau. Voor zowel het verbeteren van de zorg als bedrijfsvoering,” legt Zweers uit. “Wat zijn de databehoeften binnen de aangesloten huisartspraktijken? Vervolgens hebben we gekeken welke ICT-aanbieders deze vragen kunnen beantwoorden en welke relevante stedelijke en landelijke ontwikkelingen spelen op het gebied van data zodat we daar op een goede manier op kunnen aansluiten.”
Na een analyse en prioritering hebben de CIO’s en CMIO’s van de zorggroepen een advies en implementatieplan opgesteld. Dit plan is in maart besproken in de Algemene Ledenvergadering van de zorggroepen. “De reacties waren positief,” vertelt Zweers. “Hierdoor kunnen we nu starten met pilots in elke zorggroep.”
Eén van de uitdagingen is de versnippering van data-initiatieven in de stad. “Er wordt al veel gedaan, maar niet altijd in samenhang,” zegt Zweers. “We willen huisartspraktijken en zorggroepen helpen om hun datavaardigheid te vergroten. Als één praktijk weet hoe je data kunt inzetten om de zorg te verbeteren, moeten de buren dat ook kunnen.”
Eind dit jaar worden de eerste resultaten van de pilots verwacht. “Op basis daarvan besluiten we wat we breder kunnen opschalen,” aldus Zweers. “We zien datagedreven werken niet alleen als iets technisch, maar als een essentieel hulpmiddel om de zorg in Amsterdam te verbeteren.”
Meer informatie over dit project vind je op de projectpagina.
Wil jij meer weten over dit project of heb je een onderzoeksvraag? Neem dan contact op met Doike Zweers of Jonathan Bouman.