Toegankelijkheidsinstrumenten

innovatie chronische zorg

Amsterdamse huisartsenpraktijken vernieuwen de chronische zorg! 

13-03-2025

Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en CZ hebben het IZA (transformatie)plan goedgekeurd om in Amsterdam te innoveren op de chronische zorg. Dit betekent dat huisartsenpraktijken die dat willen in 2025 kunnen starten met vernieuwingen in de organisatie en uitvoering van de zorg voor patiënten met één of meerdere chronische aandoeningen. Met deze toekenning voor Amsterdam wordt het mogelijk gemaakt om de innovatieplannen rondom de chronische zorg tot uitvoering te brengen. We doen dat vanuit het programma Innovatie in de chronische zorg. 

De Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa) ontwikkelde vanuit het programma in samenwerking met huisartsenpraktijken en netwerkpartners vijf oplossingsrichtingen, die later zijn vertaald naar programmaonderdelen, om de werkdruk van zorgprofessionals in huisartsenpraktijken te verlagen en de kwaliteit van chronische zorg te behouden of te verhogen. 

Op www.chronischezorgamsterdam.nl lees je hoe we met elkaar willen werken naar een toekomstbestendige organisatie van chronische zorg in Amsterdam.  

Waarom moeten we naar een andere manier van organiseren in de chronische zorg?  

Katinka Prince, huisarts en voorzitter van het bestuur van de Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa):  "De Nederlandse huisartsenzorg staat onder druk. Steeds meer mensen maken meer, of langer, gebruik van zorg, onder andere door de (dubbele) vergrijzing. We hebben te maken met arbeidstekorten in praktijken en het werk wordt er niet minder op. Het is noodzakelijk dat we vanuit een andere blik de chronische zorg bekijken en de organisatie daarop anders in te richten. Met als uitgangspunt dat alle Amsterdammers met chronische aandoeningen toegang hebben tot goede zorg en huisartsenpraktijken zoveel mogelijk ontzorgd worden."  

Susan Wiegman, portefeuillehouder programma Innovatie in de chronische zorg: "Steeds meer mensen krijgen meerdere chronische aandoeningen. De huidige zorgverlening in de chronische zorgketens, waarin de aandoening centraal staat, sluit hier niet meer goed op aan. In een tijd met toenemende arbeidstekorten en een toename van de werkdruk op zorgverleners in praktijken, maakt dat we efficiënter en passender moeten organiseren om goede zorg te kunnen blijven leveren. Vanuit een integrale benadering moeten we patiënten willen ondersteunen, met ál zijn aandoeningen. En daar waar het mogelijk is, patiënten meer zelfregie geven op de eigen gezondheid. Om daarmee de druk op zorgverleners in de praktijk te verlagen en zodat zij meer werkplezier ervaren."

Femmy Muller, regiocoördinator Zilveren Kruis, vult aan: "Mooi dat het programma de beweging in gang zet om met een set aan effectieve oplossingen alle huisartsenpraktijken te ondersteunen om de toename van de zorg op te vangen, samen met de medisch specialisten uit de ziekenhuizen. Zo krijgen de Amsterdammers persoonlijke zorg dichtbij vanuit de brede kijk op gezondheid in plaats van losse ziektebeelden. Ook namens CZ wensen wij alle betrokken professionals veel succes met het realiseren van deze concrete ambitie."

Dion Zoontjens, algemeen directeur huisartsenzorggroep ROHA en bestuurslid AHa, portefeuillehouder van digitale zorg & data: "Dat vraagt vernieuwing van de werkwijzen en werkprocessen in de huisartsenzorg en de praktijken. Die zullen we meer en meer digitaal moeten inrichten. Ook voor patiënten zal digitalisering, daar waar mogelijk, een grotere rol spelen, bijvoorbeeld in de vorm van zelfmonitoring. Patiënten krijgen hierdoor meer grip op hun eigen gezondheid wat weer kan leiden tot een hogere kwaliteit van leven. We staan als huisartsenzorg voor een belangrijke ontwikkeling: van ‘Hoe gaan we als huisartsen meer digitaal werken?’ naar ‘Hoe ben je huisarts in het digitale tijdperk?’. Dat lijkt een nuance in woorden, maar vraagt een geheel andere kijk op het leveren van zorg, de omgang met patiënten en het eigen initiatief van patiënten op hun gezondheid."

Wat gaat we in Amsterdam dan anders doen? 

Doike Zweers, Chief Information Officer (CIO)samen met Jonathan Bouman en Kees Kanters, beiden Chief Medical Information Officer (CMIO): "De afgelopen periode hebben we vanuit de AHa in samenwerking met onze netwerkpartners en huisartsenpraktijken geïnventariseerd tegen welke knelpunten praktijken aanlopen. Aan de hand daarvan hebben we met elkaar onderzocht met welke oplossingen praktijken gebaat kunnen zijn. Er valt bijvoorbeeld veel winst te behalen in het anders organiseren van administratie rondom de chronische zorg. In een uitvraag naar Amsterdamse praktijken kwam dat als een van de belangrijkste knelpunten naar boven. Dat moet eenvoudiger en een van de programmaonderdelen is dan ook om praktijken daarin te ondersteunen. Ook zetten we in op concrete en heldere tools voor de patiënt om meer grip te krijgen op de eigen gezondheid. Bijvoorbeeld om duidelijke voorlichting te geven met als doel dat patiënten hun aandoeningen zelf beter leren begrijpen en hoe zij hun aandoeningen optimaal kunnen inpassen in hun leven.’ Lees hier meer over alle programmaonderdelen: www.chronischezorgamsterdam.nl 

Hoe moeten huisartsenpraktijken anders gaan organiseren? Waar moeten zij beginnen? 

Susan Wiegman: "Iedere situatie in elke huisartsenpraktijk in Amsterdam is uniek; niet alle praktijken ervaren dezelfde knelpunten en zijn gebaat bij de oplossingsrichtingen die we vanuit het programma aanbieden. Afhankelijk van de huidige praktijksituatie, aanwezige expertise van en draagvlak onder het personeel in de praktijk en aanwezigheid van digitale infrastructuur, kan een praktijk zelf bepalen om één of meerdere programmaonderdelen in te zetten om vernieuwing in gang te zetten."

Wat betekent dit concreet voor professionals die veel werken met patiënten met een of meerdere chronische aandoeningen? 

Doike Zweers, samen met Jonathan Bouman en Kees Kanters: "Praktijken krijgen ondersteuning vanuit het programma Innovatie in de chronische zorg om samen te onderzoeken of en welke onderdelen goed werken en aansluiten bij de behoeftes van praktijken. Praktijken doen op vrijwillige basis mee en kunnen instappen op één of meerdere programmaonderdelen."

Waar kunnen huisartsenpraktijken terecht? 

Wil je meer weten over de innovaties die Amsterdam inzet om de chronische zorg te verbeteren? Ga dan naar www.chronischezorgamsterdam.nl. Ga naar een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden. Heb je (andere) vragen, wil je meer informatie of wil je meer weten over hoe je mee kunt doen? Mail naar innovatiecz@amsterdamsehuisartsen.nl.

Jonathan Bouman, huisarts in huisartsenpraktijk Holland Park: 
"De administratie rondom het oproepen van patiënten kost de praktijk waarin ik werk ontzettend veel tijd. Door ondersteuning te krijgen in het uitvoeren van administratieve taken, hopen wij tijd te winnen. De ruimte die daardoor ontstaat, willen we benutten om meer goede gesprekken te voeren met patiënten. Onze praktijk start daarom binnenkort met een van de onderdelen van het programma dat hierin ondersteunt. Ik kijk ernaar uit!"

Onderschrift foto, van links naar rechts: 
Doike Zweers, Dion Zoontjens, Katinka Prince, Susan Wiegman en Paulien van Hessen