
AHa ontwikkelt samen met partners digitale gesprekshulp voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden die willen afvallen
De Amsterdamse Huisartsen Alliantie (Aha) werkt samen met diverse partners aan een nieuwe digitale gesprekshulp die mensen helpt bij het maken van een persoonlijk behandelplan om af te vallen. De tool is speciaal ontwikkeld om mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden beter te ondersteunen in gesprekken over hun gewicht en leefstijl. Onlangs is een pilot gestart in een huisartsenpraktijk en een leefstijlloket om de gesprekshulp te testen in de praktijk. De eerste ervaringen worden gebruikt om de tool verder te verbeteren en optimaal aan te laten sluiten bij de behoeften van zowel zorgverleners als patiënten. Digitale gesprekshulp De gesprekshulp is onderdeel van het bredere programma ‘Samen beslissen over gewicht’, dat erop gericht is om samen met de patiënt te werken aan passende zorg en ondersteuning rondom overgewicht en obesitas. Samenwerkingspartners Meer weten? Let op: binnenkort beschikbaar! Meer informatie en updates vindt u op de projectpagina:
De digitale gesprekshulp biedt een gestructureerd gesprek waarmee zorgverleners samen met de patiënt tot passende zorg kunnen komen. Het ondersteunt mensen bij het maken van behandelopties die passen bij hun persoonlijke situatie en helpt om beter inzicht te krijgen in hun mogelijkheden om gezonder te leven.
De digitale gesprekshulp is tot stand gekomen dankzij een brede samenwerking tussen verschillende organisaties die zich inzetten voor een gezondere samenleving. Partners van de Amsterdamse Huisartsenalliantie zijn: het Obesitas Centrum Amsterdam, Amsterdam UMC, het Expertisecentrum Leefstijlinterventies, Huis voor Beweging, Stichting Voeding Leeft, GGD Noord- en Oost-Gelderland, Gezonde Leefstijl Company, Stichting Lezen en Schrijven, de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN), Stichting Over Gewicht & Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas, Medical Research Data Management (MRDM), Pharos en Patient+. Met deze samenwerking wordt gewerkt aan een praktijkgerichte tool die aansluit bij de behoeften van zowel zorgverleners als mensen met overgewicht of obesitas.
Met vragen over de digitale gesprekshulp kunt u contact opnemen met: Anke Struyven, projectleider.
Binnenkort komt er een e-learning beschikbaar via Pharos voor zorgverleners over ‘effectief communiceren in de zorg’. Daarnaast volgt er een verdiepende e-learning over hoe je het gesprek aangaat met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en hoe je de gesprekshulp effectief inzet.
www.amsterdamsehuisartsen.nl/thema/chronische-zorg-en-preventie/samen-beslissen-over-gewicht