Onverzekerde en ongedocumenteerde patiënten zijn vaker kwetsbaar en toegang tot zorg is voor hen geen vanzelfsprekendheid. Sinds november 2024 werken de Amsterdamse Huisartsenalliantie, en gespecialiseerde aanbieders Dokters van de Wereld, Kruispost en Dr. Valckenier samen in de werkwijze ‘Zeker van Zorg’. Het doel is om sneller een vaste huisartsenpraktijk te vinden voor diegene die dat nodig hebben en deze patiënten eerlijker over de praktijken te verdelen.
Om de werkwijze goed te laten landen in de stad is het belangrijk dat de huisartsenpraktijken op de hoogte te zijn. Daarom hier de 10 belangrijkste punten over Zeker van Zorg op een rij:
- Onverzekerde patiënten hebben recht op alle zorg die ook voor verzekerden beschikbaar is. Hiervoor kan het basispakket van de zorgverzekering als uitgangspunt worden genomen.
- Op dit moment doen alleen gespecialiseerde aanbieders Dokters van de Wereld, Kruispost en Dr. Valckenier mee met Zeker van Zorg. Andere organisaties zoals ASKV en Rode Kruis kunnen hun patiënten naar hen verwijzen. HVO-Querido maakt voor een aantal opvanglocaties structurele samenwerkingsafspraken met nabije huisartsenpraktijken. De werkwijze van HVO-Querido staat los van Zeker van Zorg maar er is wel onderling contact.
- Alle huisartsenpraktijken in Amsterdam doen mee. Dat is vastgesteld tijdens een ALV van de Amsterdamse huisartsenalliantie 19 juli 2024. Bij een eerlijke spreiding gaat het om 3-5 patiënten per normpraktijk per jaar.
- Voor een betere spreiding doet de AHa een oproep aan huisartsenpraktijken om open te staan voor de kwetsbare onverzekerde patiënten die niet direct in hun postcodegebied (maar wél in de buurt) verblijven.
- De gespecialiseerde aanbieders melden alleen patiënten aan met een (redelijk) vaste verblijfplaats zonder agressie- en/of verslavingsproblematiek.
- Aanmeldingen van de gespecialiseerde aanbieders komen binnen via de wijkgroepcoördinator. De wijkgroep is verantwoordelijk voor de onderlinge verdeling. Bij knelpunten in de verdeling kan de huisartsenwijkgroep terecht bij de Amsterdamse Huisartsenalliantie info@amsterdamsehuisartsen.nl.
- Bij spoed kunnen de gespecialiseerde aanbieders ook nog steeds direct een huisartsenpraktijk benaderen (dit komt niet vaak voor).
- Het kan gebeuren dat je als huisartsenpraktijk via Zeker van Zorg een patiënt aanneemt en deze patiënt zich vervolgens niet meldt. Dit komt, met name bij ongedocumenteerde patiënten, vaker voor. De stedelijke afspraak is dat de gespecialiseerde aanbieder de patiënt 3x belt in twee maanden en als een patiënt zich dan nog niet heeft gemeld in de huisartsenpraktijk, de aanmelding wordt afgesloten.
- De gespecialiseerde aanbieder blijft verantwoordelijk voor de patiënt tot aan inschrijving in de huisartsenpraktijk.
- Gespecialiseerde aanbieders zorgen voor een samenvatting van het bestaande patiëntendossier in PDF bij dossieroverdracht. Het is de verantwoordelijkheid van de nieuwe huisartsenpraktijk om het dossier op te vragen.
- Gespecialiseerde aanbieders blijven beschikbaar voor overleg als huisartsenpraktijken vragen hebben.
- Meer informatie en hulpmiddelen staan op de pagina 'Goede zorg voor onverzekerden’ op de website van de Amsterdamse Huisartsenalliantie.
Vragen? Neem contact op met:
Projectleiders Zeker van Zorg, Emmy Wolfswinkel (e.wolfswinkel@elaa.nl) & Sabina Mak (s.mak@elaa.nl)